2016/12/06، 05:00 AM
اگر نفخ میکنید اینها را نخورید:
نفخ کردن یک مسئلهی فیزیولوژی کاملاً طبیعی است. اگر چه تولید گاز در روده امری عادی است اما برخی مواد غذایی میتواند باعث تشدید آن شود.
علاوه بر مسائلی که با دفع گاز به وجود میآید برخی از افراد از نفخ نیز رنج میبرند. در این مطلب قصد داریم شما را با مواد غذایی نفاخ آشنا کنیم و توصیه میکنیم افرادی که از نفخ رنج میبرند در مصرف این مواد غذایی دقت کنند.
حبوبات:
حبوبات شامل انواع لوبیاها، سویا، نخود، لپه، باقالا، عدس و .. است. اغلب افراد به دلیل تأثیر نامطلوب حبوبات روی دستگاه گوارش از مصرف این مواد غذایی میترسند. گاز معده و نفخ از معروفترین آثار نامطلوب حبوبات روی دستگاه گوارش است. با این حال این مواد غذایی سرشار از فیبرهای غذایی بوده و بهترین جایگزین برای گوشت قرمز محسوب میشود. گنجاندن تدریجی این مواد غذایی در رژیم غذایی باعث میشود اثرات منفی آنها کاهش یابد.
آدامس رنگی:
با وجود این که کسی به عمد آدامس را قورت نمیدهد و این خوراکی وارد معده نمیشود ولی باز هم جویدن آدامس روی بدن ما تأثیر میگذارد. متخصصان تغذیه، تأثیری که جویدن آدامس روی بدن میگذارد را بلعیدن هوا مینامند. بلعیدن هوا با ورود هوا به معده در هنگام خوردن غذا ایجاد میشود و عمل جویدن آدامس هوای بیشتری وارد معده میکند. توجه داشته باشید که آدامسهای بدون قندی که حاوی سوربیتول هستند باعث مشکلات گوارشی بیشتری میشوند.
سیر:
معمولاً سیر را به میزان کم و به عنوان چاشنی به غذاها اضافه میکنیم. اما همین میزان اندک هم میتواند تأثیر زیادی روی سیستم گوارش بگذارد. متخصصان تغذیه معتقدند غذاهایی که حاوی سیر هستند میتوانند باعث گاز روده و نفخ شوند به خصوص در افرادی که سیر زیاد مصرف نمیکنند. مصرف سیر در این افراد باعث ناراحتی یا احساس درد و سنگینی در معده و دل درد میشود
قهوه و نوشیدنیهای کافئینه:
برای برخی از افراد گذشتن از نوشیدن قهوه یا چای، سخت و در برخی افراد حتی غیرممکن است. خیلی از افراد عادت دارند بلافاصله بعد از تمام شدن غذا حتماً نوشیدنی داغ سیاه رنگ خود را میل کنند. اما نباید در مصرف قهوه و نوشیدنیهای دیگری که حاوی کافئین هستند زیادهروی کرد. توصیه میکنیم در مصرف نوشیدنیهای کافئینه تعادل را رعایت کنید زیرا این نوشیدنیها باعث تحریک انقباضهای روده میشود. برخی از افراد نسبت به حرکات روده حساستر هستند و احساس ناراحتی میکنند.
انواع کلم:
خانوادهی کلمها( کلم قرمز، کلم سفید و ...) باعث ایجاد نفخ میشوند. حتی سالادهایی که با کلم تهیه میشوند و با غذاهای مختلف مصرف میشوند نیز میتواند باعث نفخ میشوند. با این که مصرف کلم خیلی توصیه میشود ولی افرادی که دچار نفخ میشوند باید در خوردن این مواد غذایی مفید دقت کنند.
بعضی از افراد، بروکلی را دوست ندارند و اغلب به دلیل فایدهی زیادی که این ماده غذایی روی بدن دارد با اکراه به مصرف آن تن میدهند.
متخصصان تغذیه، این مادهی غذایی را به دلیل مواد مغذی فوقالعادهای که دارد یک مادهی غذایی معجزهگر میدانند. اما اگر مشکل نفخ دارید باید بدانید که بروکلی همانند سایر خانوادهی کلمها تأثیر مشابهی دارد و نفاخ است.
ذرت:
مواد غذایی مثل ذرت و حبوبات که غشای سلولزی دارند بیشتر باعث نفخ میشوند به خاطر این که برخی از باکتریهای موجود در کولون گلوسیدها را از بین برده و به این ترتیب گاز تولید میکند.
پیاز:
پیاز همانند سیر است. این دو یار دیرینه برای پخت و پز لازم هستند. همهی ما اغلب با پیاز آشپزی میکنیم و این مادهی غذایی را به اکثر غذاها اضافه میکنیم. پیاز باعث خوش طعم شدن غذاها میشود و تأثیری که روی دستگاه گوارش میگذارد شبیه به اثرات سیر است. برای کاهش تأثیر نامطلوب پیاز توصیه میکنیم بعد از خرد کردن با آب شستشو داده و سپس اقدام به سرخ کردن نمایید.
آلو:
آلو باعث دفع راحت میشود به طوری که این میوه همیشه برای حل مشکل یبوست توصیه میشود. علاوه بر این آلو خشک در باور عمومی به عنوان مادهی غذایی که یبوست را از بین میبرد جا افتاده است. اما باید بدانید که آلو باعث ایجاد نفخ میشود. اما اگر عاشق آلو هستید و نمیتوانید از مصرف این میوهی خوشمزه صرفنظر کنید توصیه میکنیم برای کاهش اثرات نامطلوب نفاخ این میوه از فراوردههای پروبیوتیک استفاده کنید. پروبیوتیکها فلور روده را تنظیم میکنند و مشکل را کاهش میدهند
کیوی
نفخ کردن یک مسئلهی فیزیولوژی کاملاً طبیعی است. اگر چه تولید گاز در روده امری عادی است اما برخی مواد غذایی میتواند باعث تشدید آن شود.
علاوه بر مسائلی که با دفع گاز به وجود میآید برخی از افراد از نفخ نیز رنج میبرند. در این مطلب قصد داریم شما را با مواد غذایی نفاخ آشنا کنیم و توصیه میکنیم افرادی که از نفخ رنج میبرند در مصرف این مواد غذایی دقت کنند.
حبوبات:
حبوبات شامل انواع لوبیاها، سویا، نخود، لپه، باقالا، عدس و .. است. اغلب افراد به دلیل تأثیر نامطلوب حبوبات روی دستگاه گوارش از مصرف این مواد غذایی میترسند. گاز معده و نفخ از معروفترین آثار نامطلوب حبوبات روی دستگاه گوارش است. با این حال این مواد غذایی سرشار از فیبرهای غذایی بوده و بهترین جایگزین برای گوشت قرمز محسوب میشود. گنجاندن تدریجی این مواد غذایی در رژیم غذایی باعث میشود اثرات منفی آنها کاهش یابد.
آدامس رنگی:
با وجود این که کسی به عمد آدامس را قورت نمیدهد و این خوراکی وارد معده نمیشود ولی باز هم جویدن آدامس روی بدن ما تأثیر میگذارد. متخصصان تغذیه، تأثیری که جویدن آدامس روی بدن میگذارد را بلعیدن هوا مینامند. بلعیدن هوا با ورود هوا به معده در هنگام خوردن غذا ایجاد میشود و عمل جویدن آدامس هوای بیشتری وارد معده میکند. توجه داشته باشید که آدامسهای بدون قندی که حاوی سوربیتول هستند باعث مشکلات گوارشی بیشتری میشوند.
سیر:
معمولاً سیر را به میزان کم و به عنوان چاشنی به غذاها اضافه میکنیم. اما همین میزان اندک هم میتواند تأثیر زیادی روی سیستم گوارش بگذارد. متخصصان تغذیه معتقدند غذاهایی که حاوی سیر هستند میتوانند باعث گاز روده و نفخ شوند به خصوص در افرادی که سیر زیاد مصرف نمیکنند. مصرف سیر در این افراد باعث ناراحتی یا احساس درد و سنگینی در معده و دل درد میشود
قهوه و نوشیدنیهای کافئینه:
برای برخی از افراد گذشتن از نوشیدن قهوه یا چای، سخت و در برخی افراد حتی غیرممکن است. خیلی از افراد عادت دارند بلافاصله بعد از تمام شدن غذا حتماً نوشیدنی داغ سیاه رنگ خود را میل کنند. اما نباید در مصرف قهوه و نوشیدنیهای دیگری که حاوی کافئین هستند زیادهروی کرد. توصیه میکنیم در مصرف نوشیدنیهای کافئینه تعادل را رعایت کنید زیرا این نوشیدنیها باعث تحریک انقباضهای روده میشود. برخی از افراد نسبت به حرکات روده حساستر هستند و احساس ناراحتی میکنند.
انواع کلم:
خانوادهی کلمها( کلم قرمز، کلم سفید و ...) باعث ایجاد نفخ میشوند. حتی سالادهایی که با کلم تهیه میشوند و با غذاهای مختلف مصرف میشوند نیز میتواند باعث نفخ میشوند. با این که مصرف کلم خیلی توصیه میشود ولی افرادی که دچار نفخ میشوند باید در خوردن این مواد غذایی مفید دقت کنند.
بعضی از افراد، بروکلی را دوست ندارند و اغلب به دلیل فایدهی زیادی که این ماده غذایی روی بدن دارد با اکراه به مصرف آن تن میدهند.
متخصصان تغذیه، این مادهی غذایی را به دلیل مواد مغذی فوقالعادهای که دارد یک مادهی غذایی معجزهگر میدانند. اما اگر مشکل نفخ دارید باید بدانید که بروکلی همانند سایر خانوادهی کلمها تأثیر مشابهی دارد و نفاخ است.
ذرت:
مواد غذایی مثل ذرت و حبوبات که غشای سلولزی دارند بیشتر باعث نفخ میشوند به خاطر این که برخی از باکتریهای موجود در کولون گلوسیدها را از بین برده و به این ترتیب گاز تولید میکند.
پیاز:
پیاز همانند سیر است. این دو یار دیرینه برای پخت و پز لازم هستند. همهی ما اغلب با پیاز آشپزی میکنیم و این مادهی غذایی را به اکثر غذاها اضافه میکنیم. پیاز باعث خوش طعم شدن غذاها میشود و تأثیری که روی دستگاه گوارش میگذارد شبیه به اثرات سیر است. برای کاهش تأثیر نامطلوب پیاز توصیه میکنیم بعد از خرد کردن با آب شستشو داده و سپس اقدام به سرخ کردن نمایید.
آلو:
آلو باعث دفع راحت میشود به طوری که این میوه همیشه برای حل مشکل یبوست توصیه میشود. علاوه بر این آلو خشک در باور عمومی به عنوان مادهی غذایی که یبوست را از بین میبرد جا افتاده است. اما باید بدانید که آلو باعث ایجاد نفخ میشود. اما اگر عاشق آلو هستید و نمیتوانید از مصرف این میوهی خوشمزه صرفنظر کنید توصیه میکنیم برای کاهش اثرات نامطلوب نفاخ این میوه از فراوردههای پروبیوتیک استفاده کنید. پروبیوتیکها فلور روده را تنظیم میکنند و مشکل را کاهش میدهند
کیوی
یکی از مشکلات عمدهای که به بروز نفخ معده منجر میشود، حرکات آهسته روده و ماندن بیش از حد مدفوع در طول مسیر روده بزرگ است؛ در برخی موارد، فرد مبتلا تا چند روز احساس دفع ندارد و به اصطلاح دچار یبوست شده. محققان معتقدند میوه کیوی به دلیل فیبر زیادی که دارد مشکل را تا حد زیادی رفع میکند. مبتلایان به سندروم روده تحریکپذیر که به مدت چهار هفته، هر روز دو عدد کیوی مصرف میکنند کمتر دچار یبوست میشوند و علائم سندروم روده تحریکپذیر در آنها کاهش مییابد.
چای نعناع
نعناع قرنها به مثابه دارویی گیاهی برای کمک به هضم غذا و درمان ناراحتیهای گوارشی به کار میرفت و اکنون نیز در طب سنتی جایگاه ویژهای دارد. پژوهشگران معتقدند در درمان سندروم روده تحریکپذیر، مصرف روغن نعناع به مدت چهارهفته علائم این بیماری را تا نصف کاهش میدهد. نعناع توانایی بالایی در فعال کردن کانال «ضددرد» در روده بزرگ دارد که التهاب مجاری معده و روده را کاهش میدهد. این ماده معطر به عنوان کاهنده خفیف اشتها عمل میکند. از اینرو، محققان برای کاهش نفخ معده و کاهش علائم سندروم روده تحریکپذیر توصیه میکنند که افـراد یک فنجان چای نعناع بنوشند.
زردچوبه
این ادویه در آشپزی برخی کشورها بویژه هندوستان جایگاه ویژهای دارد و از آن برای طعم دادن به غذا استفاده میکنند، اما در این میان، زردچوبه ناراحتیهای معده را نیز تسکین میدهد. محققان معتقدند از خاصیت ضدالتهابی زردچوبه میتوان در درمان ناراحتیهای گوارشی استفاده کرد. تاثیر مصرف 500 میلیگرم از این ماده، چهار بار در هفته حدود دوبرابر داروهایی است که برای تسکین ناراحتیهای گوارشی به کار میرود.
موز
پژوهشگران میگویند موز حاوی فیبرهایی است که باکتریهای مفید موجود در معده و روده را تقویت و هضم غذا را تسهیل میکند. زنانی که روزانه دو عدد موز به مدت 60 روز به عنوان پیشغذا میخورند میزان باکتریهای مفید در بدن آنها افزایش پیدا میکند و نفخ معده تا 50 درصد کاهش مییابد.
دوغ
دوغ حاوی آنزیمی به نام «لاکتاز» است که قند موجود در شیر موسوم به «لاکتوز» را تجزیه میکند. بسیاری از افراد به قند شیر حساسیت دارند و معده آنها قادر به تحمل و هضم آن نیست. بررسیهایی که در دانشگاه ایالتی اوهایو صورت گرفته حاکی از آن است که مصرف دوغ علائم ناشی از تحمل نکردن لاکتوز را از قبیل نفخ، درد و گاز معده تا 70 درصد کم میکند.
زنجبیل
گیاه زنجبیل از هزاران سال پیش برای بهبود دلدردها و ناراحتیهای گوارشی به کار میرفت و چینیها از چهار قرن پیش از میلاد مسیح از این گیاه در طب سنتی خود بهره میبردند. بررسیهایی که بتازگی روی زنجبیل انجام شده، نشان میدهد این گیاه به عنوان شلکننده عضلانی عمل میکند و به تخلیه گاز از معده کمک میکند. زنجبیل را به اشکال مختلف مصرف میکنند، ولی گیاه تازه آن غنی از ترکیباتی است که بیشترین فایده را برای سلامت انسان دارند.
گشنیز
گنجاندن گیاه گشنیز در رژیم غذایی به قویشدن ماهیچههای دستگاه گوارش کمک میکند و علائم نفخ را از بین میبرد. گشنیز نوعی دارو و غذای طبیعی برای از بین بردن سموم بدن است و با خوردن آن، مواد اضافه از معده و بدن خارج میشود و نفخ از بین میرود.
خربزه
متخصصان میگویند خربزه حاوی مقادیر بالای ترکیباتی است که ادرارآور بوده و از آن میتوان برای درمان ورم و نفخ معده استفاده کرد.
خربزه با وجود این که به تخلیه راحتتر ادرار از مجاری ادراری کمک میکند، به دلیل میزان پتاسیم بالایی که دارد جایگزینی طبیعی برای الکترولیتهای از دسترفته بدن است.