موضوع تحقیق : رابطه بین PH خون و بیماری ها
محقق : حسین اکبرنژاد
pH چيست؟
pH عبارت است از غلظت يون هيدروژن در مايع خارج سلولي
بر اثر نوع تغذيه در بدن انسان حالت یا واکنشی بوجود مي آيد (كاهش يا افزايش يون هيدروژن) كه گرايش بحالت اسيدي يا بازي دارد كه طب روز یا مدرن این حالت را pH می نامد .
اگر بخواهيم بطور ساده تر بيان كنيم چنين مي شود:
pH طبيعي خون در حالت عادي 7/3 است كه در بدن بايد حالت ثابتي را داشته باشد و گاهي اوقات بر اثر نوع تغذيه تغيير مي كند اگر تغييرات كاهش يابد و pH بطرف پایین برود اين حالت را (اسيدوز) مي نامند و اگر افزايش يافته و pHبطرف بالا برود آن حالت را ( آلكالوز) گويند.
اسيد و باز چيست؟
تعريف اسيد:
اسيد مولكول يا يوني است كه مي تواند يك هيدروژن به محلول اضافه كند يا بهتر و ساده تر بگويم اسيد دهنده هيدروژن مي باشد.
اسيد مولكول يا يوني است كه مي تواند يك هيدروژن به محلول اضافه كند يا بهتر و ساده تر بگويم اسيد دهنده هيدروژن مي باشد.
تعريف باز:
باز مولكول يا يوني است كه بتواند با يون هاي هيدروژن تركيب شود و يا بهتر بگويم بازگيرنده هيدروژن است.
باز مولكول يا يوني است كه بتواند با يون هاي هيدروژن تركيب شود و يا بهتر بگويم بازگيرنده هيدروژن است.
تعادل اسيد و باز
منظور از تعادل اسيد و باز تنظيم غلظت يون هيدروژن در مايعات بدن است (مخصوصاً درمایع خارج سلولی)
توجه: تغييرات مختصري در غلظت يون هيدروژن نسبت به مقدار طبيعي موجب تغييرات بارز در سرعت واكنشهاي شيميايي در سلول ها مي گردد.
رابطه ph خون با طبایع
در پزشکی نوین همواره طبقه بندی بیماران جهت درمان بهتر و کم عارضه تر مورد توجه بوده ولی به دلیل گستردگی فاکتورهای محیطی و ژنتیکی تا کنون طبقه بندی جامع و قابل قبولی ارائه نشده است تا بتواند همه فاکتورها را در خود جای دهد . ولی در طب سنتی ایران طبقه بندی جامع و کاملی وجود دارد که حدود سه هزار سال اساس و پایه درمان در طب سنتی بوده وهست و آن طبقه بندی بر اساس مزاجها و طبایع است که بیشتر فاکتورهای محیطی و ژنتیکی را شامل میشود .
اگرچه اهمیت مزاجها و طبایع در تشخیص بیماریها و طبقه بندی یبماران ،با پیدایش پزشکی نوین کم رنگ شد ولی در چند دهه اخیر با تالیفات و پژوهشهای ارزشمندی در سراسر دنیا دوباره به این مهم بهاء داده شده است ، ولی تا کنون مصداق جامع و قابل اندازه گیری از مزاجها وطبایع در طب نوین ارائه نشده است . تا اینکه در این پژوهش برای اولین بار با روشهای آماری. .موفق به دستیابی به رابطه معنا داری بین مزاجهاوطبایع به عنوان یکی از مصادیق اصلی طب سنتی وph خون به عنوان یکی از مصادیق بیوشیمیایی پزشکی نوین شد .
طبع چيست؟
حالتي است كه عواملي چون محيط زيست شرائط آب و هوايي, نوع تغذيه، عوامل جغرافيايي, دماي محيط و نحوه زندگي و نژاد حالتي را از نسلي به نسل ديگر انتقال مي دهد و آن حالت ارثي است اين حالت ها در افراد مختلف متفاوت می باشد
انسان ها از نظر طبع به سه گروه عمده تقسيم مي کنند که عبارتند از:
1) داراي طبع گرم که Ph خون در انسان بیش تر از 7 می باشد
2) داراي طبع سرد که Ph خون در انسان کمتر از 7 می باشد
3) داراي طبع معتدل که Ph خون در انسان برابر 7 می باشد
افراد داراي طبع گرم:
اين افراد به طور معمول داراي بدني گرم اند و با خوردن غذاهاي گرمي بخش دچار مشکل مي شوند، صورت آن ها جوش مي زند، بدنشان داغ مي شود، گه گاه دچار خارش پوست مي شوند، پوست سرشان توليد شوره مي کند و دچار عطش مي شوند.دماي بدنشان نسبت به ساير افراد بيش تر است، معمولاً حدود نيم تا يک درجه تب دارند، زود عصبي مي شوند، ولي در مجموع، خون گرم و خوش برخوردند.تعدا افراد داراي طبع گرم نسبت به افراد داراي طبع سرد کم تر است.
افراد داراي طبع سرد:
اکثريت مردم جهان از طبع سرد برخوردار هستند. اين افراد معمولاًداراي پوست سفيد هستند و يکي از علت هاي مهم آن، فعال بودن سيستم بلغم يا لنفاتيک است.اين افراد مــيل زيادي به لبنيات، به خصوص ماست دارند و زودتر از بقيه دچار بيماري نقرس و رماتيسم مي شوند، پر خواب هستند وبه راحتي نميتوانند از رختخواب جدا شوند، غذا يشان دير هضم مي شود، عموماً سست و شاداب نيستند، استعداد چاقي در آنان زِياد است، موي سرشان زودتر از موعد مقرر سفيد مي شود و مي ريزد، معمولاً انسان هاي خوش گذراني هستند و ديرتر ازبقيه عصبي ميشوند.افرادي که از طبع سرد برخوردارند اگر رعايت حال خود را نکنند زودتر از ديگران دچار بيماري هاي صعب العلاج از قبيل بيماري ام اس (ms) و بيماري پارکينسون مي شوند
افراد داراي طبع معتدل:
افرادي که داراي چنين طبعي هستند معمولا بين گرم و سرد قرار دارند. تعداد اين قبيل افراد در جامعه نسبت به ساير طبع ها کم است. چنين افرادي نسبت به غذا حساسيت زيادي نشان نمي دهند و معمولاً هر نوع غذايي با طبع اين گونه افرادسازگاري دارد و نسبت به بقيه مردم کم تر دچار بيماري و کسالت مي شوند.
اما افرادي که داراي چنين طبعي هستند در داراز مدت دچار بيماري هاي سختي مي شوند و دليل آن هم اين است که غذا روي چنين افرادي به سرعت تاثير نمي گذارد و همين امر باعث مي شود که سموم به مرور در بدن آنان جمع شود و در دراز مدت تاثير خود را بگذارد.
اثرات اسيدوز و آلكالوز بر روي بدن :
اسيدوز:
اثر عمده اسيدوز تضعيف سيستم عصبي مركزي است هنگامي كه pH خون از 7/3 كمتر مي شود سيستم عصبي آنقدر تضعيف مي گردد كه شخص در ابتدا حواس خود را از دست داده و بعداً دچار اغماء مي شود.
بيماري ( MS ) چون بيماري اعصاب مركزي است با هر اسيدوزي اين سيستم تضعيف شده و به مرور پلاك هاي متعددي در مغز يا نخاع به وجود مي آيد, اين نوع بيماران جداً از حالت اسيدوز بايد بدور باشند تا درمان شوند در غير اين صورت بيماري پيشرفت كرده و درماني نخواهد داشت زيرا بر اثر پيشرفت بيماري غلاف هاي نرون يعني (ميلين ها) از بين رفته و بدن به راحتي نمي تواند آن را ترميم كند.
آلكالوز:
اثر عمده آلكالوز بر روي بدن افزايش تحريك پذيري است كه سيستم عصبي را تحريك مي كند اين اثر هم در سيستم عصبي مركزي و هم در سيستم عصبي محيطي حادث مي شود.
معمولا اعصاب محيطي قبل از سيستم عصبي مركزي مبتلا مي شوند. بطور اتوماتيك و مكرر امواج عصبي از خود صادر مي كنند در نتيجه عضلات وارد يك حالت تتاني يعني يك حالت اسپاسم تونيك مي شوند. تتاني معمولا در ابتداء در عضلات ساعد ظاهر شده و به سرعت به عضلات صورت و سرانجام به سراسر بدن منتشر مي شود.
اندامهاي كنترل كننده اسيدوز و آلكالوز
دو اندام مهم و حياتي در بدن وجود دارند بنام هاي ريه ها و كليه ها, اين اندام ها تلاش مستمري را انجام مي دهند تا حالت هاي اسيدوز و آلكالوز را كنترل نمايند و ( PH ) را به حد طبيعي برسانند البته ناگفته نماند تلاش اين اندامها بستگي به مقدار يون هيدروژن در بدن مي باشد كه در اين حال ريه ها وارد عمل شده (اسيدوز يا آلكالوز تنفسي) و بمرور هيدروژن را از طريق بازدم به بيرون دفع مي كنند اما كليه ها در اين حالت (اسيدوز يا آلكالوز متابوليسمي) بايد كار مداوم و طاقت فرسايي را تحمل كنند تا هيدوژن اضافي موجود از طريق ادرار دفع شود. به همين دليل است كه ادرار هميشه اسيدي است و همين امر سالم بودن كليه را نشان مي دهد.
كليه ها قادرند در ظرف يك تا سه روز ( pH ) مايعات بدن را مجددا به مقدار تقريبا طبيعي بازگردانند.
توجه:
حال اگر فردي هر روز از غذاهاي سردي بخش (ا سيدي) مرتب استفاده نمايد و مرتب بدن وي دچار اسيدوز شود, هر چقدر هم كه ريه ها و كليه ها وارد عمل شوند قادر نخواهند بود كه pH بدن را به حالت طبيعي برگردانند زيرا همانطور كه بيان شد كليه ها حدود 1 تا 3 روز متوالي بايد تلاش كنند تا حالت اسيدوز يا آلكالوز را خنثي نمايند.
حال اگر فردي هر روز از غذاهاي سردي بخش (ا سيدي) مرتب استفاده نمايد و مرتب بدن وي دچار اسيدوز شود, هر چقدر هم كه ريه ها و كليه ها وارد عمل شوند قادر نخواهند بود كه pH بدن را به حالت طبيعي برگردانند زيرا همانطور كه بيان شد كليه ها حدود 1 تا 3 روز متوالي بايد تلاش كنند تا حالت اسيدوز يا آلكالوز را خنثي نمايند.
پس در نتيجه اسيدوزهاي مكرر بر روي اعصاب مركزي اثر گذاشته و آن را به مرور تضعيف نموده و عاملي است مهم در ايجاد پلاك ها و عدم فعاليت نرون ها.
توجه :
هر نوع اسيدي فعاليت هاي نرون هاي مغزي را شديداً كاهش مي دهد.
هر نوع اسيدي فعاليت هاي نرون هاي مغزي را شديداً كاهش مي دهد.
مثلا: در بيماران مبتلا به ( MS ) اكثرا دچار اسيدوز شده و بمرور تعادل خود را از دست مي دهند مصرف غذاهاي سردي بخش (اسيدي ) اين حالت را ايجاد كرده و اگر همين طور ادامه يابد تشديد مي شود و همين امر موجب حملات به شخص مي شود.
هنگامي كه اسيديته خون و مايعات بدن از حد معمول افزايش مي يابند مشكلات بسياري را در بلند مدت براي فرد پديد مي آورد كه به برخي از آنها اشاره مي كنيم:
1- پيري زود رس.
2-آسيب به سيستم قلبي-عروقي-افزايش تصلب شرايين.
3- افزايش وزن، چاقي و ديابت.
4-سنگ كليه و نارساييهاي كليوي و مثانه اي.
5-كاهش عملكرد سيستم ايمني بدن.
6-افزايش آسيبهاي راديكالهاي آزاد خون.
7-پوكي استخوان.
8- درد مفاصل، آرتروز، درد عضلات و تجمع اسيد لاكتيك.
9-خستگي مزمن-سردرد-سر گيجه-ترش كردن(رفلكس معده)- كاهش انرژي.
10-افزايش ترشحات مخاطي.
11-افزايش تنش واسترس- بي خوابي.
12-خشكي پوست ومو-ناخنهاي شكننده.
13-افزايش بروز سرطان.
14-كاهش توانايي بدن در جذب مواد معدني و ديگر مواد مغذي.
مواد غذايي كه پس از مصرف بدن را اسيدي ميكنند (20 تا 40 درصد رژيم غذايي را بايد شامل گردد):
شيرين كننده هاي مصنوعي-گوشت-نوشابه هاي گازدار-غلات و حبوبات فاقد سبوس-شكلات-سيگار-قهوه-داروها-ماهي-مربا-ژله ها-پاستا-شيريني و كيك-نمك-شكر سفيد-چاي سياه-سركه سفيد-شير-تخم مرغ-لبنيات - ذرت-عدس- زغال اخته-آلو-بستني-سوسيس و كالباس-آسپرين-غذاهاي سرخ كرده -آب ميوه هاي غير طبيعي (موجود در سوپر ماركتها)- ترشي ها.
نکته :
البته بيش از حد قليايي شدن خون نيز براي بدن مضر ميباشد و بايد سعي شود تا تعادل اسيد و باز بدن با مصرف رژيم غذايي مطلوب حفظ گردد. از آنجايي كه بدن در محيط اندكي قليايي تر بهترين كارايي را داراست بنابراين بايد بيشتر از غذاهايي كه پس از گوارش يافتن توليد (باز) مي كنند استفاده شود. ميزان اسيدي و قليايي بودن مواد غذايي پس از گوارش آنها تغيير مي يابد. مثلا پرتغال كه يك ميوه بسيار اسيدي ست پس از متابوليزه شدن ادرار را قليايي مي كند.
البته بيش از حد قليايي شدن خون نيز براي بدن مضر ميباشد و بايد سعي شود تا تعادل اسيد و باز بدن با مصرف رژيم غذايي مطلوب حفظ گردد. از آنجايي كه بدن در محيط اندكي قليايي تر بهترين كارايي را داراست بنابراين بايد بيشتر از غذاهايي كه پس از گوارش يافتن توليد (باز) مي كنند استفاده شود. ميزان اسيدي و قليايي بودن مواد غذايي پس از گوارش آنها تغيير مي يابد. مثلا پرتغال كه يك ميوه بسيار اسيدي ست پس از متابوليزه شدن ادرار را قليايي مي كند.
مواد غذايي كه پس از مصرف بدن را قليايي ميكنند (60 تا 80 درصد رژيم غذايي را بايد شامل گردد):
تمام ميوه ها به غير از آلو-تمام سبزيجات-جوانه ها-ادويه جات-نخود فرنگي-لوبيا-آجيل(بادام) -عسل.
* با خيساندن آجيلها (مغزها) درون ظرف آب به مدت چند ساعت ميتوانيد از خاصيت توليد اسيد اين مواد غذايي بكاهيد.
* با طولاني كردن مدت جويدن غلات ميتوانيد از خاصيت اسيد سازي آنها بكاهيد.
نکات قابل توجه :
1- میوههایی که طعم ترش دارند (نظیر مرکبات) حاوی مقادیر زیادی باز (به علت دارا بودن مواد معدنی باند شده به طور طبیعی) هستند که ما قادر به تشخیص آن نیستیم، ولی آنها نقش مهمی در تنظیم اسیدیته و تأمین قلیای بدن بر عهده دارند.
1- میوههایی که طعم ترش دارند (نظیر مرکبات) حاوی مقادیر زیادی باز (به علت دارا بودن مواد معدنی باند شده به طور طبیعی) هستند که ما قادر به تشخیص آن نیستیم، ولی آنها نقش مهمی در تنظیم اسیدیته و تأمین قلیای بدن بر عهده دارند.
2- از آنجایی که ترکیبات معدنی نظیر سدیم، پتاسیم، منیزیم و کلسیم به سیترات متصل هستند (که مخصوصاً در مرکبات، سبزیجات و برگهای سبز وجود دارد)، هنگامی که در بدن متابولیزه میشوند، این مواد معدنی طبیعی، اسید بدن را خنثی نموده، بنابراین اسیدیته بدن را به میزان نرمال بر میگردانند.
3- انجام ورزش منظم به وسیله تسریع در عملکرد تنفسی و سیستم گردش خون باعث کاهش اسیدیته بدن شده و در تنظیم اسیدیته نقش موثری دارد. بهترین ورزشها، پیادهروی، دو و دوچرخهسواری است.
4 - آب زیاد بنوشید، هر روز حدود 6 تا 8 لیوان آب بنوشید که 1 تا 2 فنجان آن میتواند چای گیاهی یا میوهای باشد.
مصلحات چیست :
هر ماده ای که طبع ماده غذایی اول را تعدیل کند ، مُصلِح می گویند .
هر ماده ای که طبع ماده غذایی اول را تعدیل کند ، مُصلِح می گویند .
مصلحات مواد غذایی
تا به حال بسیار شنیده اید که می گویند ماهی را با دوغ نخورید هر دو سرد است , سردی می کنید و حالتان به هم می خورد , در خوردن خرما افراط نکنید . گرمی است جوش می زنید .
حال سوال این است که رژیم غذایی ما چگونه باشد تا تعادل اخلاط در بدن ما حفظ گردد و دچار سوء مزاج و بیماری نگردیم؟
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
برای مشاهده در اندازه واقعی روی تصویر کلیک کنید.
برای مشاهده در اندازه واقعی روی تصویر کلیک کنید.
چند اصل طبیعی زیستن و پیشگیری از بیماری ها :
1- هر کاری را با نام و یاد خدا شروع و پایان برسانیم .
2- تا زمانی که گرسنه نشده اید ، بر سر سفره ننشینید
3- کمی قبل از سیر شدن دست از غذا بکشید .
3- کمی قبل از سیر شدن دست از غذا بکشید .
4- شب ها قبل از خواب ، حتماً اجابت مزاج انجام شود .
5- تنها زمانی که در سلامت و نشاط به سر می برید ، هر نوع غذایی که هوس دارید میل کنید . (سالم وطبیعی باشد ).
6- میوه ها یی را که میتوان پوستشان را خورد ، همان طور که هستند بخورید .
7- موادغذایی ناسازگار با هم را ترکیب و بعد مصرف نکنید .
8- حرارت اتاقتان را مطلوب نگه دارید.
9- ورزش را فراموش نکنید .
10- وسط غذا و بلافاصله بعد از غذا مایعات ننوشید .
11- افکارمنفی را از خودتان دور کنید.
12- غذا های زیادسرد و بسیارداغ هر دو مضرند .
13- از لباسهای نخی استفاده کنید .
13- از لباسهای نخی استفاده کنید .
14- صبح ها از نور خورشید استفاده کنید .
15- وقتی عصبی هستید ، چیزی نخورید .
محقق : آقای حسین اکبرنژاد