نخوردن صبحانه موجب سوء تغذیه و کاهش یادگیری دانشآموز میشود:
کودکانی که صبحانه نمیخورند به دلیل کاهش دریافت مواد غذایی و کاهش انرژی بدن، زودتر خسته میشوند و یادگیری و قوه خلاقیت آنها در کلاس درس، کاهش مییابد.بیشتر دانشآموزان در تعطیلات تابستان صبحها دیرتر از خواب بیدار میشوند و عادت به خوردن صبحانه ندارند بنابراین نیاز است دانشآموز، شب زودتر به رختخواب برود تا صبح، سرحالتر بیدار شده و میل به صرف صبحانه داشته باشد.
استفاده از شام سبک، نرمش صبحگاهی و صرف وعده صبحانه با حضور تمامی اعضای خانواده از جمله دیگر مواردی است که دانشآموز را به استفاده از وعده صبحانه تشویق میکند.
همچنین به والدین توصیه میشود در وعده صبحانه از غذاهای مقوی مانند، تخممرغ، شیر و عسل، خامه و مایعات مانند چای استفاده کنند.
درباره میان وعده مورد نیاز دانشآموزان در مدرسه میوه یا شیر و کیک و یا غذاهایی که در منزل طبخ شده مانند کتلت بهترین گزینه برای استفاده دانشآموزان در دومین زنگ تفریح است.[صبحانهخورها بهتر یاد میگیرند]دانشآموزان از خوراکیهای فاقد ارزش غذایی مانند چیپس، پفک، لواشک و تمبرهندی استفاده نکنند، این خوراکیها علاوه بر ایجاد سیری کاذب، در درازمدت موجب ابتلاء دانشآموز به سوء تغذیه میشود.
توصیه:
دانشآموزانی که شیفت عصر در کلاس درس حاضر میشوند، در وعده ناهار از غذاهای پرچرب و سنگین استفاده نکنند به دلیل این که موجب خوابآلودگی دانشآموز و کاهش تمرکز و یادگیری وی میشود.
: با شروع فصل مدارس، بویژه دانشآموزانی که شیفت صبح به مدرسه میروند به علت تعجیل برای از دست ندادن سرویس، دیر نرسیدن به مدرسه و به تبع آن اضطراب و بیاشتهایی با مشکل نخوردن صبحانه رو به رو میشوند. مدیریت زمان و سپس مدیریت تغذیهای یک دانش آموز بویژه در مقاطع پایینتر در وهله اول وظیفه مادر است
صبحانه نخستین وعده غذایی است که به دلیل عدم توجه و مسائل دیگری که در بالا ذکر شد، قربانی میشود، رشد و نمو و قدرت یادگیری بچهها تا حدود زیادی به همین وعده غذایی وابسته است.
در خصوص راهکارهای لازم به منظور مدیریت صحیح تغذیهای در دانشآموزان پدر و مادر باید توجه داشته باشند که شام بچهها را زودتر بدهند. در بسیاری از مواقع مادر اصرار دارد به تبع اینکه پدر به علت فعالیتهای روزمره دیر به منزل میرسد، خانواده شام را در کنار هم میل کنند؛ اما زمانی که این اتفاق میافتد و کودک ساعت 10 یا 11 شب شام صرف میکند، ضمن آن که وی دیر خوابیده و غذای مفصلی هم خورده در نتیجه صبح هم که از خواب بر میخیزد، سیر است و صبحانه نمیخورد.
خوب است مادر در ساعات اولیه شب، در کنار بچهها شام بخورد تا کودک یاد بگیرد باید یک زمان و روند مشخصی برای غذا خوردن داشته باشد.
زود شام خوردن علاوه برآن که باعث میشود کودک زودتر به خواب رود، صبحها هم کمی زودتر بیدار شده و حوصله و وقت بیشتری برای صبحانه صرف کند.
بیشتر بچهها عادت به خوردن صبحانه ندارند، حضور خانواده در کنار کودک به هنگام صرف غذا عامل بسیار مهمی است برای راغب شدن کودک به صرف غذا. تجربه ثابت کرده است جمع خانوادگی و احساس آرامش حاصل از قرار گرفتن در کنار خانواده میتواند فاکتور مهمی برای برگشتن علاقه و انگیزه کودک به خوردن صبحانه شود. میتوان نتیجه گرفت محیط اجتماعی تأثیر بسزایی در میزان اشتهای کودک دارد.
بوفه مدارس چه از نظر ایمنی مواد غذایی و چه از دیدگاه تغذیهای مواد قابل عرضه، مواد غذایی خوبی را در اختیار دانش آموزان قرار نمیدهند.مشکل بوفهها باید در سطح کلانی حل شود، زیرا بوفهها هم دلایل خاص و شرایط اقتصادی خودشان را دارند. اما مادرها نباید پول روزانه بیحساب به بچهها بدهند و انتخاب غذا را به طور کامل به عهده او بگذارند.
به همراه داشتن میان وعده غذایی مناسب میوهها و انواع خشکبار و میوههای خشک را میتوان به عنوان میان وعدههای غذایی مناسب برای دانشآموزان در نظر گرفت. البته مصرف همه اینها مشروط بر رعایت بهداشت و ایمنی در پروسه تهیه و تولید آن و نداشتن افزودنیهاست.
مغزها به علت دارا بودن چربی خوب و مفید و مواد معدنی نیز بسیار مناسب هستند.
آیا استفاده از مغزدانهها موجب افزایش بهره هوشی کودک میشود یا خیر :
بهره هوشی چیزی نیست که تنها با استفاده از یک گروه غذایی خاص افزایش پیدا کند. افزایش بهره هوشی به مواردی چون ژنتیک، محیط اجتماعی، محیط فرهنگی و تغذیه بستگی پیدا میکند. رعایت تنوع، تعادل و تناسب نیز در امر تغذیه حائز اهمیت است.صرف این که یک ماده غذایی موجب افزایش بهره هوشی میشود، اینگونه نیست و مجموعهای از عوامل در آن دخیل هستند.
درباره وعده غذایی صبحانه :
مصرف صبحانه دارای دوجنبه مهم است. جنبه نخست آن میزان دریافت انرژی از صبحانه است زیرا به عنوان مثال خوردن یک لیوان شیر در صبح کافی نیست و انرژی معادل 150 کالری دارد. صبحانه باید 25 درصد کل نیاز فرزند شما به انرژی در طول روز را تأمین کند.
البته کالری مورد نیاز کودک در هر سنی متفاوت است. این میزان حدود 110 تا130 کیلوکالری به ازای هر کیلوگرم وزن کودک تا قبل از 10 سالگی است.
ضمن اشاره به اینکه باید یک واحد پروتئین در وعده غذایی صبحانه به منظور تأمین سوخت مورد نیاز بدن تأمین شود، منبع پروتئین عمدتا در گروه لبنیات و موادی چون شیر و پنیر وجود دارد. پنیر، پروتئین مرغوب و با مقدار مناسب دارد. تخم مرغ نیز حاوی میزان پروتئین بالایی است.
مادرها نگران چربی یا آسیب رسان بودن تخم مرغ به کبد فرزندشان نباشند، این عقاید نادرست است و مصرف تخم مرغ باعث ایجاد آسیب به کبد بچه نمیشود.آن قدرها هم که در مورد تخم مرغ تبلیغ منفی میشود، اما تخم مرغ بد نیست و مشکلی ندارد. انجمن قلب استرالیا سال 2009 برای بیماران قلبی یک راهنما منتشر کرد که در آن مصرف هفتهای 6 تخممرغ برای بیمار قلبی مجاز است.
صحیح است که تخممرغ حاوی کلسترول است اما ویتامین ب، فسفر، گوگرد و ... نیز دارد و مواد مغذی فراوانی در آن وجود دارد.برخی کودکان علاقه دارند صبحانه عدسی بخورند. عدسی نیز منبع خوبی برای تأمین پروتئین است.
مصرف یک واحد لبنیات در وعده غذایی صبحانه نیز لازم است، بهترین منبع لبنیات، شیر است مصرف کره نیز به شرط رعایت تعادل و نداشتن اضافه وزن منعی ندارد. کره بادام زمینی نیز از نظر میزان پروتئین و کالری غنی است.